Bijbelse kijk op tradwives.jpg

Een Bijbelse kijk op de ’tradwife’-trend

Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden.

In onze serie “Een Sterk Huis” hebben we 22 weken stilgestaan bij het huis en wat God ermee wil. We hebben deze serie niet gegeven als een tegenreactie op wat er in de wereld gebeurt, maar omdat God in Zijn Woord hier veel over te zeggen heeft. Wat is Bijbelse mannelijkheid en vrouwelijkheid? Wat wil God met het gezin? Wat is het doel van het huwelijk? Hoe bereid je je voor op het huwelijk? Wat is de rol van de man en de vrouw binnen het huwelijk, en hoe voed je kinderen op in de onderwijzing en terechtwijzing van de Heere? Dit zijn enkele van de vele vragen die we met een open Bijbel beantwoorden in de serie.

Een van de trends die steeds meer grip krijgt in Nederland, en vooral onder “jonge” christelijke stellen, is de “tradwife”-trend.

In dit artikel hopen we vanuit de Schrift licht te werpen op deze trend en te laten zien hoe discipelen van de Heere Jezus Christus hier op Bijbelse wijze naar horen te kijken.

Wat is een “tradwife”?

Een “tradwife” is een gehuwde vrouw die de rollen omarmt die “traditioneel” aan mannen en vrouwen worden toegeschreven. De aandacht van de tradwife ligt primair bij haar rol in het huis. Ze richt zich op het verzorgen van hun kinderen, het ondersteunen van haar man en het onderhouden van het huis, vaak zonder zelf buitenhuis te werken. De man is het hoofd van het huishouden, de primaire kostwinner en heeft het laatste woord over (belangrijke) beslissingen voor de familie.

De tradwife-beweging is ontstaan als een tegenculturele reactie op de moderne feministische beweging. Tradwives verzetten zich tegen de druk en verwachting van de moderne samenleving om te streven naar o.a. carrière boven gezin. Ze bekritiseren de effecten van radicaal feminisme, zoals het idee dat vrouwelijke waarden en succes (alleen) buiten het huishouden te vinden zijn.

De (politieke) overtuiging van de tradwife is vaak conservatief. Het is belangrijk om te benadrukken dat conservatief zijn niet per definitie betekent dat iemand een wedergeboren christen is. Hoewel veel conservatieve standpunten enigszins in de buurt komen van wat de Schrift leert over bepaalde onderwerpen, is conservatisme niet gelijk aan Bijbels geloof. Conservatisme richt zich namelijk op het behoud van traditionele waarden, culturele normen en gevestigde instituties, ongeacht religieuze overtuigingen.

Het licht en de schaduwzijden

Elke beweging lijkt ogenschijnlijk lichtpunten te hebben, maar een zwakte van bewegingen is dat ze vaak als tegenreactie op een bestaand probleem ontstaan. Deze reactieve aard maakt ze niet duurzaam; wanneer het probleem verdwijnt, verliezen ze hun relevantie en functie.

Bovendien worden bewegingen altijd gestart door mensen. Zelfs als er Bijbelse termen worden gebruikt, leidt de menselijke initiatie vaak tot een geïsoleerde interpretatie van de Schrift. Hierdoor schieten goedbedoelde bewegingen hun oorspronkelijke doel altijd voorbij en creëren ze een verwrongen visie op wat God leert in Zijn Woord.

Het licht

Is er iets positief aan de tradwife-beweging? Enkele “positieve” aspecten van de tradwife-beweging zijn de sterke gezinsgerichtheid, waarbij de nadruk ligt op het gezin en de zorg voor de kinderen, wat bijdraagt aan een stabiele thuisomgeving. De beweging koestert traditionele waarden en normen, die vaak zorgen voor structuur en duidelijkheid binnen het gezin. Ook wordt het belang van het ondersteunen van de partner benadrukt, wat leidt tot een evenwichtige relatie. Bovendien ligt de focus op het creëren van een rustige en stabiele thuisbasis, wat zowel het welzijn van de kinderen als dat van de ouders ten goede komt.

In een tijd waarin genderideologie en feminisme mannen ontmantelen en vrouwen pushen om buitenshuis te werken en de zorg voor hun kinderen over te dragen aan anderen, is een tegenreactie begrijpelijk. Hiermee lijkt de tradwife-beweging een lichtpunt te bieden door terug te grijpen naar traditionele gezinswaarden en rollen, wat rust, stabiliteit en structuur kan brengen.

De schaduwzijden

De tradwife-beweging kent ook een duistere schaduwzijde. Het is belangrijk dat jonge, belijdende christelijke vrouwen leren om deze beweging bijbels te toetsen en te onderscheiden hoe deze zich verhoudt tot de Schrift.

1. Wat is traditioneel?

De eerste vraag die we moeten beantwoorden is: “Wat is traditioneel?” Over welke periode in de geschiedenis van de vrouw spreken we wanneer we het hebben over traditioneel? En hoe definieert de Schrift de “traditionele vrouw”?

De hedendaagse tradwife heeft eerder de kenmerken van een vrouw uit de jaren ’50 dan de nadruk op het hart van een vrouw met een zachtmoedige en stille geest (1 Petrus 3:3-6).

(3) Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren; (4) maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God. (5) Want zo tooiden zich voorheen ook de heilige vrouwen, die op God hoopten, en hun eigen mannen onderdanig waren; (6) zoals Sara Abraham gehoorzaamde en hem heer noemde. U bent kinderen van haar geworden, als u goeddoet en niet bevreesd bent voor enig ding dat u angst zou kunnen aanjagen.

In de jaren ’50 werd het ideaalbeeld van de vrouw vaak voorgesteld als iemand die zich volledig richtte op het huishouden, haar man, en haar kinderen. Dit beeld werd gekenmerkt door een verzorgde verschijning, met nette jurken, opgestoken haar, en een altijd glimlachend gezicht, klaar om de rol van “perfecte huisvrouw” te vervullen.

In onze tijd wordt het ideaalbeeld van de vrouw binnen de tradwife-beweging vaak voorgesteld als iemand die een natuurlijk en organisch leven leidt. Dit beeld wordt gekenmerkt door een voorkeur voor biologische voeding, zelfgemaakte producten en een duurzame levensstijl. Vrouwen dragen vaak katoenen kleding in neutrale tinten, zoals beige, wit en pasteltinten, en de nadruk ligt op een eenvoudige, natuurlijke uitstraling.

Daarnaast zijn er bepaalde trends zoals het drinken van koffie in gezellige en knusse cafés, het bakken van zuurdesem brood, het onderhouden van een moestuin en het maken van huisgemaakte producten zoals zeep, yoghurt en kaarsen. Verder zie je vaak een focus op organisatie en planning, met gebruik van notitieblokjes, markeerstiften en planners om het huishouden efficiënt te runnen. 

De vraag is dan “wat is traditioneel?” Is het traditioneel om niet te werken? Is het traditioneel om jurken te dragen? Of is het traditioneel om zuurdesem brood te bakken en je eigen zeep te maken? Het blijft vaag waarnaar gerefereerd wordt en hoe dit Bijbels onderbouwd wordt.

In de tijd van het Oude en Nieuwe Testament hadden veel vrouwen, traditiegetrouw, voedvrouwen. De vrouwen werkten vaak samen met hun mannen in het “familiebedrijf” en terwijl zij aan het werk waren, werden de kinderen verzorgd door de voedvrouwen en dienstknechten. Pleiten we hierdoor voor vrouwen die buitenshuis werken? Nee, maar context is belangrijk als je de vraag “wat is traditioneel?” wilt beantwoorden.

Veel mensen willen terug naar de tijd van Handelingen of de gemeente in Korinthe, omdat zij denken dat de situatie van de gemeente toen beter was. Zorgvuldig de Schrift lezen, leert ons echter iets anders.

Terwijl de gemeente in Handelingen groeit, worden we al snel na de uitstorting van de Heilige Geest geconfronteerd met Ananias en Saffira. Het hoofdstuk erna leren we dat er onenigheid was in de gemeente, omdat bepaalde weduwen bij het dagelijkse dienstbetoon over het hoofd werden gezien. Zo was er in de gemeente in Korinthe verdeeldheid, werd er misbruik gemaakt van de geestelijke gaven, en deden sommigen zonden die niet eens onder de heidenen voorkwamen.

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen wat traditioneel is in een specifieke cultuur en context, en wat voorgeschreven is door God in Zijn Woord. Dit houdt niet in dat christenen zich conformeren aan wat traditioneel is in een specifieke tijd, maar juist dat ze ongeacht de tijd zich conformeren aan wat God leert in Zijn Woord. Dat overstijgt culturen en tradities.

2. Social Media

In een wereld waar social media draait om het creëren van een bepaald imago en het verkrijgen van likes en volgers, roept Gods Woord ons op tot een ander pad. Hoewel social media niet verboden is voor christenen, moet de nadruk voor discipelen liggen op het leiden van een rustig, bescheiden leven in overeenstemming met Gods wil. Door ons leven op social media te delen, riskeren we verstrikt te raken in oppervlakkigheid en ijdelheid, wat afleidt van onze ware roeping: in alle eenvoud en toewijding aan Gods Woord leven. We moeten ons richten op een innerlijke houding die kostbaar is in Gods ogen, in plaats van gezien en bewonderd te worden door mensen.

3. Ongebalanceerd christelijk wereldbeeld en moralisme

De tradwife-beweging en soortgelijke bewegingen creëren vaak een ongezond evenwicht van wat belangrijk is voor God. De hoogste roeping van een vrouw is namelijk niet om een echtgenote of moeder te worden, maar om heilig te wandelen voor Gods aangezicht, ongeacht of ze getrouwd is en kinderen heeft of niet.

Bij veel tradwives zie je dat Bijbelverzen volledig uit hun context worden getrokken en veel verzen onterecht worden geplaatst in de context van het huwelijk, huishouden of opvoeden. Zelden ligt de nadruk op het leven dat voortvloeit uit het Evangelie.

God roept alle discipelen, ongeacht hun levensomstandigheden, op tot een leven van heiligheid en toewijding aan Hem. In 1 Petrus 1:15-16 staat:

(15) Maar zoals Hij Die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in heel uw levenswandel, (16) want er staat geschreven: Wees heilig, want Ik ben heilig.

Deze verzen benadrukken dat de roeping tot heiligheid voor alle christenen geldt, ongeacht hun rol als echtgenote of moeder.

Helaas zien we bij veel tradwives een ongezonde nadruk op moraliteit, die beroofd is van ware Godsvrucht en een heilig leven. Er wordt vaak meer belang gehecht aan uiterlijke schijn en het naleven van traditionele rollen dan aan de innerlijke toewijding aan God en de groei in Christus.

De focus op huishoudelijke taken en het opvoeden van kinderen is op zich niet verkeerd, maar wanneer dit wordt verheven boven de belangrijkste roeping om God te dienen, ontstaat er een onevenwichtige en onbijbelse kijk op het christelijke leven.

3. OnBijbelse vervulling van discipelschap

Veelal onderbouwen tradwives en belijdende christenen die deze beweging aanhangen, hun acties met Titus 2:3-5 en Spreuken 31. De invulling van de online tradwives is echter onbijbels.

De onbijbelse manier van discipelen in de tradwife-beweging komt voort uit een overgeromantiseerd beeld van passages zoals Titus 2 en Spreuken 31.

In Spreuken 31 wordt de vrouw van edele karakter beschreven, maar deze beschrijvingen moeten worden gezien in de bredere context van het boek. Ze illustreren karakter, wijsheid en toewijding aan God.

In Titus 2:3-5 staat:

(3) Evenzo moeten de oudere vrouwen in hun gedrag zijn zoals het heiligen past: geen kwaadspreeksters, niet verslaafd aan veel wijn, maar leraressen van het goede, (4) opdat zij de jongere vrouwen leren verstandig te zijn, hun man lief te hebben, hun kinderen lief te hebben, (5) bezonnen te zijn en kuis, te zorgen voor hun huishouden, goed te zijn, hun eigen mannen onderdanig te zijn, opdat het Woord van God niet gelasterd wordt.

Deze tekst benadrukt dat dit onderwijs en discipleschap plaatsvindt binnen de gemeenschap van gelovigen, waar directe relaties en persoonlijke interactie mogelijk zijn.

Social media, podcasts of (betaalde) programma’s kunnen geen vervanging zijn voor het echte discipelschap zoals bedoeld in de Schrift. Deze platforms kunnen oppervlakkige kennis over huishoudelijke organisatie en methoden bieden, maar het leven als vrouw in Christus is veel meer dan “3 tips voor…”, “7 dingen die je man…”, “5 gewoontes die…”.

We zijn geroepen om één Lichaam te zijn en elkaar te dienen, waarbij we leren om onze onvolmaakte broeders en zusters te verdragen, aan te sporen, te vermanen en te bemoedigen.

Hebreeën 10:24-25 leert:

(24) En laten wij op elkaar letten door elkaar aan te vuren tot liefde en goede werken. (25) Laten wij de onderlinge bijeenkomst niet nalaten, zoals het bij sommigen de gewoonte is, maar elkaar aansporen, en dat zoveel te meer als u de grote dag ziet naderen.

De tekst laat zien dat het christelijke leven meer omvat dan alleen de rol van vrouw thuis. Als de tradwife echt een Godvrezende en deugdelijke vrouw wil zijn, geeft ze niet alleen gehoor aan Titus 2 en Spreuken 31, maar ook aan de oproep om samen te komen, elkaar aan te sporen tot liefde en goede werken, zoals in Hebreeën 10:24-25 staat. Dit aspect van het gemeenschapsleven wordt vaak over het hoofd gezien in de tradwife-beweging, waar de nadruk vooral ligt op het huiselijk leven.

Conclusie

Wij geloven en bevestigen dat de HEERE God een orde heeft in Zijn schepping. De Schrift onderwijst dat onmiskenbaar (Efeze 5:22-33, Kolossenzen 3:18, 1 Korinthe 11:3, Titus 2:3-5, 1 Petrus 3:1). Mannen zijn het hoofd van hun huis. De betekenis hiervan reikt echter veel dieper en verder dan wat de tradwife-beweging laat zien.

Daar waar de tradwife bijvoorbeeld de nadruk op de opvoeding van de kinderen legt bij de vrouw, legt de Schrift die even zwaar, zo niet zwaarder, bij de vader. Efeze 6:4 zegt: “En vaders, wek geen toorn bij uw kinderen op, maar voed hen op in de onderwijzing en de terechtwijzing van de Heere.” Naast het fysiek en materieel voorzien is de man vooral verantwoordelijk om geestelijk een leider te zijn in zijn huis.

Deze context mist vaak in de beweging omdat de focus niet ligt op heel het raadsbesluit van God, maar op Bijbelteksten die geïsoleerd worden of uit context worden getrokken. Mede om deze redenen kunnen wij niet onderschrijven dat de tradwife-beweging een beweging is die God verheerlijkt en in lijn is met Zijn Woord.

Zusters, sluit je samen met je gezin aan bij een Christus-gecentreerde en Bijbelvaste gemeente en laat je heiligen door de zuivere prediking van het Woord, tot eer en glorie van de levende God. Hij zal je vormen opdat je Hem verheerlijkt als vrouw.

Heb je een vraag?